piątek, 20 kwietnia 2018

Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

Dania z wykorzystaniem mięsa drobiowego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Teraz za oknem coraz piękniejsza pogoda więc trzeba korzystać i jak najwięcej czasu spędzać na wolnym powietrzu. A, że jeść coś trzeba to proponuję wam właśnie to danie, które można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem lub pieczywem.

























Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka (około 500-600 razem)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 średnia cebula
  • około 500 ml bulionu
  • około 3/4 szkl śmietanki łowickiej 36%
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka po polsku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku 
  • mąka do zagęszczenia*
Przygotowanie:
Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę dodać przyprawy wymieszać i włożyć na około pół godziny do lodówki. Na rozgrzanym maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę dodać kurczaka podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie podsmażone zalać bulionem i chwilkę gotować aż cześć bulionu się zredukuje. Wlać śmietankę, wsypać odsączoną fasolę. Na końcu gulasz zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować.
*Ilość mąki zależna od tego jak mocno zagęszczone dania lubimy. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz