środa, 9 marca 2016

Babka czekoladowa z likierem

Wkrótce święta i na pewno będziecie szukać nowych przepisów. Mam dla was propozycję na czekoladową babkę z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest wilgotna z wyczuwalną nutą likieru. Z pewnością zaskoczycie nią gości lub domowników. Do babki wykorzystałam likier chocotella Dalkowski.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szkl oleju rzepakowego
  • 1 szkl likieru czekoladowego Dalkowski
  • 1 czekolada biała
  • ozdobne kuleczki
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Z mąki odjąć 2 łyżki mąki, dodać kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Zimną babkę z wierzchu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać ozdobnymi kuleczkami.
Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tarta.





6 komentarzy: