czwartek, 27 listopada 2014

Krem z kukurydzy z chipsami z boczku

Delikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam.


Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  •  2 łyżki oleju do smażenia
  • bulion warzywny
  • przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis 
  • sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. 
Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku.
Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem.




10 komentarzy:

  1. wygląda zachęcająco do spróbowania, lubię kremy więc na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jak ona cudnie wygląda :-) z chęcią bym zjadła, cudne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna taka zupa. Już robiłam z kukurydzą, ale nie dodawałam chipsów z boczku. Następnym razem wypróbuję Twój pomysł, żeby dodać lepszego smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie! Pięknie udekorowana ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię krem z kukurydzy:) Zwykle robię go z grzankami. Z chipsami jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda ten krem :)

    OdpowiedzUsuń