sobota, 10 sierpnia 2013

Ala tiramisu z borówkami


Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu.


Składniki:
  • 3 żółtka
  • 0,5 szk cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 szk kremówki zimnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szk wody
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 0,5 szk espresso
  • biszkopty podłużne
  • 200 g borówki amerykańskie
  • 3-4 łyżki cukru
  • Do dekoracji
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • listki mięty
Przygotowanie:
 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm.

 Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

10 komentarzy:

  1. O jakie to jest ekstra! Z likierem kawowym to musi byc przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. No Kochana,takie pyszności robisz,że trudno się im oprzeć!Wypasiony deser!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! kuszący deser w nowej odsłonie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ala , uwielbiam to! super, że masz tu przepis, mistrz!:) Także moje smaki:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,miło cię tu widzieć,mam nadzieję że zostaniesz.

      Usuń
  5. smietana kremówka to dokladnie jaka ? ile procent ?

    OdpowiedzUsuń